Les Deux Garçons

Het Limburgse kunstenaarsduo Les Deux Garçons verbindt mens en dier in fantasievolle en vervreemdende sculpturen. Ze werken met een combinatie van taxidermie (opgezette dieren), porselein en brons. Het decor voor hun installatie is voor het duo een droomlocatie: de Teekenschool van Cuypers, met esthetisch vormgegeven ruimtes die voor veel mensen nog onbekend zijn. De Teekenschool is in gebruik als kantoor en speciaal voor de Maand van de Mystique geopend voor publiek. Les Deux Garçons tonen ons er de diersoort aap, met daarin verwijzingen naar religie en mystiek. Ze tonen daarbij in hun installatie oprechte bezorgdheid over de staat waarin onze aarde zich nu bevindt. Net zoals Jezus aan het kruis moest boeten voor de zonden van de wereld, moet nu het beest boeten voor datgene wat de mens veroorzaakt in de natuur.

Een biddend, ingetogen aapje smeekt ons. Daarnaast komen ons ook brutale Star Wars mannetjes met apenhoofdjes in gevechtshouding tegemoet: er is immers geen seconde te verliezen in de strijd voor het behoud van de natuur.

Les Deux Garçons genieten een steeds grotere naamsbekendheid, zowel in binnen- als buitenland. Zo werd hun werk getoond op talloze kunst- en designbeurzen en in diverse musea, zoals het Kunstmuseum in Den Haag.

www.lesdeuxgarcons.nl


Teekenschool

Statig siert de voormalige Stadsteekenschool de hoek van de Godsweerdersingel en de Godsweerderstraat. Pierre Cuypers en zoon Jos Cuypers ontwierpen het als een staalkaart van de ideeën van Cuypers. Het interieur van de school laat zien wat er mogelijk is op het gebied van ambachtelijke technieken. Over de gevels verdeeld zie je betegelde ruitvormige tableau’s met symbolen van de schone en toegepaste kunsten, afgewisseld met verklarende teksten. Binnen kijk je je ogen uit: alleen al in het trappenhuis vind je een veelheid aan kunst- en ambachtelijke technieken: graatgewelven, diafragmaboogjes, mooie vloertegels, geschilderd metselwerk en glas-in-lood. Tijdens de Maand van de Mystique bezoek je in de Teekenschool de expositie van Les Deux Garçons.

Adres
Godsweerdersingel 77, 6041 GK Roermond

Openingstijden
Vrijdag t/m zondag, 10.00 – 17.00 uur

Toegang
Gratis

Geschikt voor mindervaliden
Ja

Website
Teekenschool