Julius von Bismarck

De Duitse kunstenaar Julius von Bismarck presenteert een serie video’s. En wel in de prachtig gebeeldhouwde biechtstoelen van de Sint Christoffelkathedraal. Heel toepasselijk is het thema van zijn kunstwerk straf en boete. In de videoserie Punishment (2011) zie je de kunstenaar terwijl hij de natuur probeert te bedwingen met een zweep. Zoals de Egyptische koning Xerxes ooit de zee geselde toen een storm bruggen had vernield. Julius von Bismarck daagt de natuur uit, hij geselt, straft en probeert tegelijkertijd de natuur te bedwingen. Maar de kracht van de natuur is vele malen groter, de mens is slechts nietig tegenover de onmetelijkheid van het heelal. Julius von Bismarck (Breisach am Rhein, 1983) woont en werkt in Berlijn. Hij volgde kunstopleidingen in deze stad en in New York.

www.juliusvonbismarck.com

Koen Vanmechelen

De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen (Sint-Truiden, 1965) toont in de monumentale ambiance van de Sint Christoffelkatedraal een gigantische marmeren sculptuur van een geblinddoekt kind. Het zittende, onschuldige kind wordt omringd door een reeks sculpturen onder de titel ‘’Collective Memory”, gebaseerd op de verschillende (inter)nationale verdragen van de mensenrechten. De beelden vormen een krachtig statement voor onze toekomst. Beginnend met de Griekse oudheid als bakermat van onze democratie tot onze universele mensenrechten.

www.koenvanmechelen.be


Sint Christoffelkathedraal

De blikvanger van Roermond met de gouden Sint Christoffel fier aan de top. De kathedraal is de trots van het Bisdom Roermond en de enige Sint Christoffelkathedraal in de wereld. Christoffel is natuurlijk de beschermheilige van de stad, al heet ‘ie dan ook wel Sjtuf. Tegenwoordig is hij vooral bekend als de naamgever van de beroemd lekkere Christoffelvlaai. Tijdens de Maand van de Mystique is de bisschopskerk het podium voor Julius von Bismarck en Koen Vanmechelen.

Adres
Munsterplein 15G, 6041 KZ Roermond

Openingstijden
Vrijdag t/m zondag, 10.00 – 17.00 uur

Toegang
Gratis

Geschikt voor mindervaliden
Ja

Website
Sint Christoffelkathedraal