Risja Steeghs (deelnemer open call)

Kunstenaar Risja Steeghs woonde en werkte in Amsterdam en Rio de Janeiro. Nadat ze in 2018 haar diploma aan de Royal College of Art in Londen had behaald, streek ze neer in de oude vertrouwde omgeving van het kleine Limburgse Reuver.

Haar installaties zijn als een reis door de tijd. Van de fragiele, kleine collage-werken die ze tijdens haar ziekte in bed maakte tot haar huidige praktijk waarbij ze textiele werken in de ruimte combineert met geluidsopnames, projecties en performance. Zo neemt ze haar bezoekers mee naar een ander universum.

Risja Steeghs (Reuver, 1991) was door een tekenbeet maandenlang aan bed gekluisterd. Tijdens die dagen dat ze alleen op haar slaapkamer verbleef, is ze begonnen met kleine collagewerkjes van familiefoto’s – ze had haar passie gevonden.
Haar werk omvat sculptuur, installaties en performance. De beschouwer bekruipt een gevoel alsof hij tussen droom en werkelijkheid verkeert, in een vervreemdende wereld.

www.risjasteeghs.com


Rattentoren

Tegenover de Sint-Christoffel Kathedraal staat de Rattentoren, een restant van vestingwerken uit 1300. Vanaf ca. 1500 waren er 20 muurtorens en 10 poorten van de stad niet langer bestand tegen de kanonnen die toen gebruikt werden. De rol van Roermond als vestigingsstad eindigde in 1781. In de periode 1819 tot 1843 werden muren en torens afgebroken, alleen de Rattentoren bleef staan. De spits werd verwoest bij de stadsbrand van 1554. De Rattentoren, eigendom van gemeente Roermond, werd in 1976 gerestaureerd en kreeg toen een nieuwe spits. In 1990 werd de buitentrap en de restauratie van de bovenverdieping gerealiseerd. In 1995 is de zolderverdieping in gebruik genomen. In 1987 werd de Rattentoren het onderkomen van Poppentheater de Klaproos. Zij organiseren iedere maand een poppenspel en leuke activiteiten rondom de Rattentoren.

Adres
Grote Kerkstraat 19, 6041 CR Roermond

Openingstijden
Vrijdag t/m zondag, 10.00 – 17.00 uur

Toegang
Gratis

Geschikt voor mindervaliden
Nee

Website
Rattentoren