Luc Peters (deelnemer open call)

Het werk van deze in Roermond wonende kunstenaar bestaat hoofdzakelijk uit sculpturen, geïnspireerd door heiligenbeelden en Afrikaanse sculpturen met een indringende bezieling. Al in zijn jeugd en pubertijd woonde Luc Peters achter het Cuypershuis en zodoende kwam hij (stiekem) in de ateliers en werkruimtes waar vroeger architect Pieter Cuypers werkte. Waarschijnlijk is daar zijn interesse ontstaan om naar de kunstacademie te gaan.

Peters’ sculpturen zijn zowel antiek als hedendaags, samengesteld uit verschillende losse onderdelen, diverse materialen en soms hergebruikte elementen. In die combinatie schuilt een magische kracht als bij een totem.

www.lucpeters.nl


Pauline Prior (deelnemer open call)

Zij werkt onder andere voor een vakblad over begraafplaatsen en fotografeerde voor het Joods Historisch Museum in Amsterdam verschillende vormen van joodse heiligenverering, de Hiloela. Daarvoor reisde ze naar Marokko, Israël en Scheveningen. Bij deze bijeenkomsten ervoer ze de mystiek van de gelovigen en dat deed haar herinneren aan haar eerdere bijna dood ervaring: ze viel flauw, nadat ze dacht haar eigen hechtingen te kunnen verwijderen en zag en ervoer de ‘witte lichttunnel’, totdat ze weer ging ademhalen en terugkeerde onder de mensen.

Pauline Prior is naast fotograaf ook deskundig op het gebied van communicatie en schrijft voor zeer uiteenlopende media: beeld en tekst vormen zo een compleet verhaal.

www.paulineprior.nl


Pat van Boeckel (deelnemer open call)

De videokunst van Pat van Boeckel (1962) reflecteert ogenschijnlijk de alledaagse werkelijkheid, maar door ongebruikelijke combinaties van ruimte en personages wordt de toeschouwer een andere wereld in getrokken. Daarbij speelt hij met verschillende lagen, gebruikt hij symboliek, mengt hij realiteit met poëzie, en speelt hij met het begrip verlangen. Zo geeft hij de meest eenvoudige en dagelijkse dingen een nieuwe betekenis.

Als filmmaker had Pat van Boeckel zich al in het documentaire filmgenre gespecialiseerd, toen hij zich ging toeleggen op de videokunst. Veel van zijn documentaires werden uitgezonden op de Nederlandse televisie en vertoond op internationale festivals.

Zijn onderwerpen hebben vaak een sociaal geëngageerde,  filosofische achtergrond, en lopen uiteen van kunst, ecologie, inheemse volkeren tot spiritualiteit. Het trage tempo contrasteert met de snelheid en de vluchtigheid van de moderne visuele cultuur. In zijn laatste videowerken zoekt hij samenwerking met hedendaagse dichters.

www.patvanboeckel.nl


Yvonne Schroeten (deelnemer open call)

De schilderijen van Yvonne Schroeten (Weert, 1973) tonen veelal een ietwat verontrustende vervreemding. Vanuit licht en lucht laat ze een ruimte ontstaan, maar die omgeving is niet altijd geruststellend: het is beladen en er heerst soms een dreigende sfeer, soms ook verstilling, maar het roept altijd vragen op over wat we zien en over hoe wij ons daartoe verhouden.

Yvonne Schroeten is opgeleid aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht waar zij in 1995 afstudeerde. Sindsdien exposeert ze regelmatig in binnen- en buitenland. Zij werkt voornamelijk met acrylverf, in combinatie met gemengde technieken. Haar werk kenmerkt zich door een combinatie van abstractie en herkenbare elementen. De beschouwer heeft door die herkenbaarheid een aanknopingspunt, maar meteen daarna is hij of zij het spoor weer bijster: het onbestemde immers, is het meest intrigerende: datgene wat we nog niet begrijpen.

www.yvonneschroeten.nl


Piet Schoenmakers

De Roermondse kunstenaar Piet Schoenmakers (1919-2009) is in Roermond vooral bekend door het groene tegelreliëf aan het Kloosterwand, waarin de belegering van de stad wordt verbeeld. In de wederopbouw na WO-II werkte Piet Schoenmakers vooral aan monumentale kunstwerken voor kerken, banken, scholen en fabrieken. Zijn schilderkunstige ontwikkeling nam pas op latere leeftijd een vlucht. Mensen werden geabstraheerd tot torso’s, landschappen en dieren werden materie, vlakken werden kaders en kleur kreeg diepte waarin de kijker verzinkt. De innerlijke gevoelens die de drijfveer vormden om steeds nieuwe wegen te zoeken, waren de aanleiding tot zijn mysterieuze abstracten. Dat kun je volgens Piet Schoenmakers niet overdragen op anderen: “Ik kan je niet leren om abstract te schilderen”.

www.pietschoenmakers.nl


Hamstraat

De Hamstraat is de verbindende factor tussen het Stationsplein en de Munsterkerk, de exacte locaties in de Hamstraat van bovengenoemde exposties worden nog bekend gemaakt.

Adres
Hamstraat, 6041 HA Roermond

Openingstijden
Vrijdag t/m zondag, 10.00 – 17.00 uur

Toegang
Gratis

Geschikt voor mindervaliden
Ja